Windturbines - waarom nee zeggen (helaas) geen optie is

22 okt 2022

Patricia Feelders - Heijndijk enGina Verkuijl - van Nes

Niemand wil een windturbine in zijn achtertuin. Nou ja, bijna niemand dan. Er zijn mensen die het niet erg vinden. Maar die zijn in de minderheid. De meeste mensen maken zich zorgen over de overlast van windturbines. Terecht, een windturbine zorgt nu eenmaal voor extra geluid, verlies van vrij uitzicht, slagschaduw, risico’s voor vogels enz.

De komst van windturbines in de ondernemingspolder in Brielle en op de Haringvlietdam in Hellevoetsluis roepen dan ook veel verzet op vanuit inwoners, ondernemers en andere groepen. En dat snappen we. Met de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Voorne aan Zee op 23 november 2022 hebben zich ook diverse (nieuwe) politieke partijen aangemeld, die roepen “Wij willen geen windturbines.”

GroenLinks PvdA vindt dat makkelijk gezegd, maar we kunnen niet zonder: helaas hebben we niet de luxe om “nee” te zeggen tegen windturbines, en dat leggen we graag uit.

Waarom we windturbines nodig hebben in Nederland:

  • We gebruiken met zijn allen veel energie, voor al onze elektrische apparaten. Deze energie moet ergens vandaan komen.
  • Het invoeren van energie uit het buitenland is een risico, pijnlijk duidelijk als je kijkt naar de verhoudingen met Rusland.
  • Omdat er een tekort is aan energie is de energie duur, voor sommige mensen inmiddels onbetaalbaar.
  • We hebben in Nederland de Klimaatwet, waarin staat dat we in 2050 al onze energie duurzaam opwekken (dus vanuit bronnen die niet opraken, zoals bijvoorbeeld zon en wind).
  • Een windturbine van 3 megawatt wekt evenveel stroom op als bijna 30.000 zonnepanelen.
  • Alleen maar zonnepanelen neerleggen kan niet, want zoveel ruimte hebben we niet in Nederland en in de winter schijnt de zon niet voldoende.
  • Alleen maar windturbines plaatsen op zee is lastig in verband met scheepvaartroutes en visserij.

Waarom nee zeggen tegen de windturbines in de Brielse Ondernemingspolder geen optie is:

  • De locatie “N57 Entree Noord” werd al voor 2018 aangewezen als zoekgebied voor windturbines.
  • In 2018 heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met de provincie Zuid-Holland om 2 windturbines te plaatsen in de ondernemingspolder.
  • De provincie heeft het aan de gemeente Brielle overgedragen om de windturbines te regelen, maar als de gemeente dat niet of niet snel genoeg doet zal de provincie het overnemen (waarbij het mogelijk is dat er 3 windturbines komen in plaats van 2).

Wat kunnen we dan als politieke partij wel doen? Zorgen dat we met z’n allen zo weinig mogelijk overlast hebben van windturbines. PvdA Brielle heeft bijvoorbeeld gevraagd om voor de windturbines in de ondernemingspolder goede voorlichting te geven over de effecten (geluid, slagschaduw, etc.) en over alternatieven (wat als de windturbines eens minder hoog zouden worden?). Waar mogelijk willen we bijsturen om de effecten voor omwonenden zo beperkt mogelijk te houden. Ook voor de windturbines op de Haringvlietdam hebben zowel GroenLinks als de PvdA de noodzaak van het betrekken van omwonenden benadrukt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om omwonenden mee te laten profiteren van de windturbines door het instellen van een windfonds of een gebiedsfonds, zoals bij de Burenregeling Windpark Wieringermeer.

Like en volg ons op social media:

© GroenLinks-PvdA 2024, webdesign door VDLX
Nieuws