Daan Dankaart

Lid van het campagneteam, ombudsteam en afdelingsbestuur PvdA

Ik kom uit een dieprood nest met twee ouders die in de 2e wereldoorlog in het communistisch verzet actief waren. Geboren in Frankrijk, remigreerde ik op mijn negentiende naar Nederland. Ik werd actief in de PSP en vervolgens in de PvdA, in de vakbond en bij de strijd voor de gelijkwaardigheid van vrouw en man, onder meer bij Dolle Mina. In die tijd trouwde ik met Menna, ook al uit een links nest, waar ik inmiddels ruim 50 jaar gelukkig mee getrouwd ben. Wij kregen samen twee kinderen en twee kleinkinderen.

Door een lange carrière in de zeevaart, en later in de petrochemie – lokaal zowel als internationaal – was ik lange tijd minder politiek actief tot ik in 2009 de petrochemie vaarwel zei en mij lokaal beschikbaar stelde voor de PvdA. Eerst als campagnecoördinator voor de afdeling Hellevoetsluis en voor de afdelingen op Voorne, al snel ook in enkele landelijke functies, en in de raadsfractie van Hellevoetsluis als steunfractielid en commissielid. Daarnaast ben ik actief bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig levensEinde (NVVE).

In 2018 was het aan mij om als lijsttrekker de fractie te gaan trekken en, naar later zou blijken, als enig raadslid als fractievoorzitter met de ondersteuning van steunfractieleden Agnes Oosterboer en Karel Winkels, later met Adri van den Ouden en Aart Tijhof. Sinds september 2021 werken de fracties van GroenLinks en de PvdA in Hellevoetsluis al heel nauw samen, en daar ben ik persoonlijk heel gelukkig mee; mijn vader ijverde daar al in de vroege 70’er jaren van de vorige eeuw voor in de PvdA-afdeling Amsterdam-Noord, en ik had daar zelf al enkele jaren met Bianca Verschoor gesprekken over. Nu gaan wij echt onze krachten bundelen tot GroenLinks PvdA Voorne (aan Zee).

Ik zal in de nieuwe raad niet meer terugkeren als raadslid: 72 jaar, en sinds een paar jaar een geschiedenis met prostaatkanker, en een realistische blik van Menna, hebben mij doen inzien dat ik hier en daar wat moet minderen. Wel sta ik nog op de kandidatenlijst, op plaats 17, zodat ik desgewenst nog wel een rol kan spelen als commissielid, of enige andere hand-en-spandiensten in de nieuwe fractie.

Als fractie GroenLinks PvdA Voorne, onder leiding van onze lijsttrekker Bert van Ravenhorst en onze nummer twee Bianca Verschoor, zal het linkse vuur een rood-sociaal en groen-duurzaam geluid in Voorne aan Zee en haar tien kernen laten horen, want samen werkt beter!